Duyuru

Hoş Geldin ARMY

Bildirim
Ekip alımları devam etmektedir.

- [07.04.2017] Billboard Röportajı/Makalesi

Tüm Bölümler


2016’da, BTS’in ikinci tam albümü -Wings’in- Billboard 200’de ilk kırka giren ilk K-pop albümü olmasına yardım eden hayranlara performans sergileyen grup; 2 Nisan’da, bütün biletlerin satıldığı Amerika arena turunun beşinci ve son konserini gerçekleştirdi. 2013’teki çıkışlarıyla 7 kişiden oluşan erkek grubu Amerikan pop kültüründe yol almaya devam ederken yerlisi oldukları Kore’de ticari bir dev haline geldiler. BTS üyesi Rap Monster ve Amerikan yıldız Wale arasındaki İngilizce hip-hop işbirliği “Change” Amerika turunun başlangıcından üç gün önce yayımlandı. 

BTS’in en büyük hitlerinden bazıları ruh sağlığını irdelerken “Change” oy verme hakkı ve online taciz gibi konulara değiniyor. “Genç nesil dünya çapında toplumsal ve siyasi olarak aynı sorunları paylaşıyor.” diyor BTS üyesi Suga. K-pop müziği genel olarak  tartışmalardan uzak dursa da Rap Monster açık sözlü kalmanın öneminden söz ediyor ve " aldığımız ses (destek) ne kadar büyük olursa sözlerimiz de o kadar güçlü olur.” diyor.

Yeni bir BTS albümü halihazırda yapım aşamasında ve bu yıl içinde daha fazla Amerika konseri yolda olabilir. Daha çok “Hitman” Bang olarak tanınan marka/yönetim ajansı BigHit Entertainment’ın baş yapımcısı ve CEO’su Bang Si Hyuk uluslararası dinleyiciler için tasarlanmış “ayrıcalıklı özellikler” ima etti ama BTS’in kendi köklerini sunmayı sürdüreceğini düşünüyor.

Birçok K-pop sanatçısının yaptığı gibi tamamen İngilizce şarkılar yayımlama taraftarı değilim.” diyor Bang Amerikan basınıyla olan ilk röportajında Billboard’a. “K-pop sanatçıları ve prodüktörler olarak en iyi yaptığımız şeye odaklanmalıyız ve belki Amerikalı veya uluslararası hayranların bağlı hissetmesini sağlayacak bazı ‘ayrıcalıklı özellikler’ ekleyebiliriz. Bana göre K-pop’ı ana akım Amerikan müzik piyasasına sokmanın en iyi yolu bu ve bu bakımdan BTS, (Amerikan müzik piyasasına) 3 yıldır yaptıklarından çok da farklı olmayan bir şekilde katılmaya devam edecek. Uluslararası, global seviyeyi ve beklentileri karşılamak için turda yaptığımız gösterileri geliştiriyor ve iyileştiriyoruz, böylece herkes kültürlerini ve sosyal çevrelerini umursamadan BTS’in müziğinin ve performanslarının tadını çıkarabilir.”

Bang grubun çok aktif olacağını söylüyor ve “’Change’ gibi, uluslararası sanatçılarla düet şeklinde çıkacak yeni şarkıların yayımlanmasında hevesli olacaklar.” diye emin bir şekilde ekliyor. Ve ileriye dönük olarak bakarsak hem CEO hem de grup, son başarılarını ileride daha da fazlasını elde etmek için bir ilham kaynağı olarak görüyorlar.

Amerika turundaki tepkiye çok heyecanlandım ve sevindim.” diyor Bang. “Bir noktada bu hala çok büyük (geliyor) ve inanılmaz. Dünyanın her yerinden hayranlar için daha iyi müzikler ve yapımlar üretmekte kendimi daha da sorumlu hissediyorum ve hayranları BTS’in müziği ve grup hakkında neyin böyle coşkulu ve tutkulu yaptığı konusunda kesinlikle daha çok kafa yoruyorum.” Bu arada gruptaki heves, muhtemelen V'nin grubun “daha büyük hedefleri” olduğuna değinince en çok hissedildi Mesela arena şovları, o ve grup arkadaşlarının dünya çapında gerçekleştirmek istedikleri planların sadece başlangıcı.

BTS’le tur başlamadan önce yapılmış daha ayrıntılı bir röportaj içi aşağıyı okuyun. Rap Monster haricindeki bütün üyelerin cevapları bir çevirmen aracılığıyla alındı. 

Beş arena şovuyla bu tur çok büyük bir tur. Bence bunun ve Amerika’da bu kadar iyi olmanızın ana nedeni kişisel konular hakkında şarkılar yapmanız. Müziğinizde (bu konular hakkında) konuşmak neden bu kadar önemli?

Suga: Genç nesil, dünya çapında toplumsal ve siyasi olarak aynı sorunları paylaşıyor. Bence gençler benzer sorunlarda aynı şekilde hissediyor ve biz onları şarkılarımızla neşelendirip, toplumsal sorunlar ve hislerimiz hakkında konuşmak istiyoruz.

Rap Monster: Söylediğiniz gibi bu konular önemli, değil mi? Birileri tarafından söylenmesi gerekiyor. Ve eğer birilerinin bu konular hakkında konuşması gerekiyorsa, bizim konuşmamız lazım gibi geliyor. Seslerimizi daha fazla kullandığımızda hayranlarımızdan güç almamız ve ilgi görmemiz bizim için büyük bir onur. Bu bizim için önemli ve aldığımız ses (destek) ne kadar büyük olursa sözlerimiz de o kadar güçlü olur.

Bu konuları -yalnızlık, ruhsal sağlık, zorbalık- K-pop’da hatta Kore kültüründe bile çok fazla duymuyorsunuz. Yani Amerikan pop müziğin de bile bölye. Hiç olumsuz veya karşıt bir tepki alabileceğinizden endişelenmediniz mi?

Suga: Olumsuz şekilde düşünen ve BTS’in müziğine olumsuz tepki veren insanlar var. Fakat bu sorunları konu alan müzikler yapmanın çok daha önemli olduğunu düşünüyorum çünkü bence insanları bu sorunlar için mücadele etmeye teşvik etmek ve müzik aracılığıyla bu sorunlara bir çözüm bulmak önemli. Ben her halükarda müzik aracılığıyla bu konular hakkında konuşmaya devam edeceğim. [Gülüşmeler]

Sizce K-pop’ın daha geniş bir izleyici kitlesi kazanması için daha kişisel bir hale gelmesi gerekli mi? Gelecekte bunu daha fazla görmek ister misiniz?

Rap Monster: Hala parti şarkılarına ihtiyacımız var, hala hafif aşk şarkılarına ihtiyacımız var. Onları dinlemeyi ve hissetmeyi seviyorum. Herkesin yükleri ve gölgeleri vardır ama bu herkesin kendi [seçimine] bağlı. Ancak biz biziz. Bence, eğer biz bunun hakkında konuşursak ve destek alıp ilgi çekerse, belki sonra dünyadaki bir çok insan bizi kabul edip bu sorunlar hakkında konuşmaya başlar. Bunun “değişim” olduğunu düşünüyorum. 

“Spring Day”in sizin için müziksel açıdan gerçekten büyük bir an olduğunu düşündüm çocuklar. Sadece listelerde çok iyi olduğundan değil, bu sefer düşünmede gelişme ve umut mesajı gösteriyordunuz. Toparlanma ve kışın bahara dönüşmesi fikri. Bilinçli bir karar mıydı?

Rap Monster: Aynen söylediğiniz gibi, bu bir adım ötesiydi. Her zaman krizler, kederler ve gençliğin kaybolmuşluk duygusu hakkında konuşuyoruz. Bir sürü [televizyon] programında yeni albümümüzü tanıtırken hep “toparlanma” sözcüğü hakkında konuşurdum. Söylediğin gibi bu tamamen toparlanmakla ilgili. Kış bahar oluyor. Kışın ortasında bahar oluyor. Kapmışsın.

Suga: BTS olmamıza ek olarak, bazı değişiklikler getirmek ve aslında bir grup olarak gelişmek istiyorduk. Bir çok rengimizi göstermek istiyorduk ama hala başkalarını teselli etmek ve onlara umut vermek istiyoruz. 

Wings albümündeki bütün solo şarkılar benzersizdi. Mixtape’ler yaptınız ancak tam teşekküllü solo ya da alt grup şarkıları yerine (solo şarkı yaparak) farklı bir yönünüzü göstermeniz lazımdı. Bu neden gerekliydi?

Jin: Solo parçalar; kişisel, bireysel bir hikayeyi iyi olduğumuz şekilde sunduğu için önemliydi. Her parçanın üstünde çok çalıştık, bu her birimiz için önemli olmasının nedeni.

Rap Monster: K-pop’ın neden bu kadar popüler olduğuyla ilgili sorular aldığımda; onlara her zaman K-pop’ın müzik, klipler, görseller, sosyal medya ve gerçek hayat içeriklerinin mükemmel bir karışımı olduğunu söylerim. Albümde solo parçalar yapmak biraz riskli bir girişimdi ama konseptle ilişkiliydi. “I Need U” videosunda herkesin kendi krizleri ve karakterlerinin olması gibi. Gerçek kişiliklerimize ve karakterlerimize biraz bağlı ancak solo şarkıların da kendi kişilikleri ve karakterleri var. Hepsi birbiriyle alakalı. Bu bir karışım ve insanların konseptlerle ilgilenmesinin nedeni bu.

Solo şarkılardan bahsetmişken, yakınlarda “Change” çıktı. Rap Monster, sen ve Wale Güney Kore ve Amerika ilginç siyasi zamanlar geçirirken farklı ama benzer sorunlardan söz ediyorsunuz. Farklı bakış açılarınızı tartışmak için fırsatınız oldu mu?

Rap Monster: Derine inmek için zamanımız olmadı fakat her zaman Trump ve Amerika’yla ilgili haberleri izliyorum; her zaman izlerim. İlk bir düet teklif ettiğinde “Ne yapmalıyız?” modundaydım. Bildiğiniz üzere sıradan bir hip-hop şarkısı yapabilirdik ama ben biraz daha özel bir şey yapmak istedim. Kore’de politik bir durumumuz var ve öğrenciler çok kızgın. Bu yüzden neler olduğundan bahsedersek gerçekten özel bir düete olacağını düşündüm. Sanırım tahminim doğruydu ve özel oldu.

Sektördeki diğer gruplar arasındaki etkinizi görebiliyor yada hissedebiliyor musunuz?

Jungkook: 2013’te çıkış yaptığımızda üstlerimizden etkilenmiştik. Şimdilerde diğer genç grupları izlediğimizden bizden bahsettiklerini, bizi coverladıklarını ve takip ettiklerini biliyoruz. Sanırım röportajlarda bizden çok şey öğrendiklerini söylüyorlar ki bu bizi harika hissettiriyor. Bir üst olarak iyi bir etkimizin olmasını ve diğer gruplara daha iyi bir rol model olmayı istiyoruz.

Son soru, mutlu musunuz?

V: Şimdilik, olduğumuz gibi mutluyuz, bir grup olarak, birlikte. Ve bence beraber aynı yolda, aynı yöne doğru yürüdüğümüz için mutluyuz. Daesang [Yılın En İyisi Ödülü] almak istiyorduk ama zaten aldık. Bu yüzden hedefimiz hayranlarımızla paylaşmak için mükemmel müzikler yapmak.

Rap Monster: Ve dünya çapında bir stadyum turu. Hedef bu. 

V: Daha büyük hedeflerimiz var.


Çeviri: unnecessaryowl
Düzenleyen: Meri
BANGTAN TURKEY İÇİN ÇEVRİLMİŞTİR. İZİNSİZ VE KAYNAKSIZ KULLANMAYINIZ.



Yorumlar